2855 actieve gebruikers Inloggen bestaande gebruiker Aanmelden nieuwe gebruiker Naar mobiele versie |
||||
Kerstmis of kerst is het feest waarbij de geboorte van Jezus als mens op aarde wordt herdacht. Hij wordt in de Bijbel omschreven als de beloofde Messias en Zoon van God. Dat hij als mens geboren werd, laat de intieme band zien die God met de mens heeft: hij was (en is) onder de mensen.
Waar Jezus precies is geboren is niet bekend. Echt waarschijnlijk is het niet dat hij in een traditionele kerststal is geboren; nergens wordt zelfs gesproken over een stal. Wel wordt er in de bijbelboeken Marcus en Lucas gesproken over een kribbe, een voederbak, maar dat lijkt eerder in de open lucht te zijn. Later, als de wijzen (magiërs) een bezoek brengen (opgeschreven in Matteüs), wordt wel gesproken over een huis. Dit doet echter niet af aan het beeld van Gods nederige houding waarin Hij in Jezus ter wereld kwam.
Kerstfeest of kerstmis is het feest van Christus' geboorte. Het is een tweedaags feest in de christenheid; het wordt op 25 en 26 december gehouden in de niet-Oosterse kerken, en op 6 en 7 januari in de Oosterse kerken. Het woord 'Kerst' betekent 'Christus', dus 'Kerstfeest' is letterlijk 'Christusfeest'. Hoewel het feest niet in de Bijbel wordt vermeld of voorgeschreven, wordt het in de christenheid vrijwel algemeen erkend. 'Kerstmis' betekent letterlijk 'de (rooms-katholieke) mis van het kerstfeest'.
Op het kerstfeest wordt de menswording van Gods Zoon en de geboorte van de Jezus Christus herdacht en gevierd. "... de zaligmakende genade van God is verschenen aan alle mensen" (Titus 2:11, HSV). Katholieken, anglicanen, protestanten en de meeste orthodoxe christenen vieren het feest op 25 en 26 december. Russisch-orthodoxe, Servisch-orthodoxe, koptische en Ethiopische christenen vieren het feest volgens de Juliaanse kalender op 6 en 7 januari.
Het feest is in Nederland het familiefeest bij uitstek, het enige nationale familiefeest. Het wordt doorgaans uitbundiger gevierd dan het paasfeest. Hoewel de invloed van het christendom in onze maatschappij afneemt en de maatschappij onverdraagzamer wordt tegenover gelovigen, wordt kerstfeest nog volop gevierd, ook door mensen die kerk en geloof de rug hebben toegekeerd.
In het Westen wordt het kerstfeest al meer gevierd zonder verwijzing naar Christus. Dat blijkt bij voorbeeld uit de kerstkaarten. Een krant in Engeland bekeek in 2011 meer dan 6500 kerstkaarten in vier grote supermarktketens en bevond dat slechts 36 kaarten een expliciet christelijke afbeelding vertoonden. De verwereldlijkte viering van het Kerstfeest draait om: eten en drinken, gezelligheid, de zogenaamde kerstgedachte: vredelievendheid en licht in donkere dagen. "Zonder Christus is kerst ... mis" wordt onder christenen wel eens gezegd.
Lees hier meer over de geschiedenis van het kerstfeest
Kerstverhaal is een verhaal in verband met de geboorte van Jezus Christus of met het kerstfeest; het verhaal wordt in de kersttijd verteld. Een kerstverhaal kan de letterlijke lezing van de bijbelse geschiedenis zijn of een vrij (deels of geheel verzonnen, meestal voor kinderen bestemd) verhaal dat enig verband houdt met de geboorte van Christus of met de viering van het Kerstfeest.
Het geschiedkundig zuivere kerstverhaal is te vinden in het Nieuwe Testament. Het bekendste en meest voorgelezen bijbelse verhaal is Lucas 2; eventueel met Matteüs 1.
In kerstvertellingen op school, in de kerk, in boeken of films, op afbeeldingen als kerstkaarten en kerststallen, en in nagespeelde kerstverhalen, komen dikwijls bijzonderheden voor die niet in de Bijbel zijn terug te vinden. Hieronder worden de voornaamste besproken.
Bron: Christipedia.nl
© 2015 - Martin van Toll Producties |