Kernpunten - 1 Petrus
1 Petrus in vogelvlucht
Gebroken, overweldigd, beschadigd, innerlijk ontwricht: allemaal gevoelens die lijdende mensen overspoelen. Alle uitzicht op hoop is weggevallen en het dreigt hen te vernietigen.
Lijden kent veel vormen: lichamelijke mishandeling, ziekte die verzwakt, sociale verbanning, vervolging. Pijn en angst brengen iemand in verleiding het op te geven en niet meer te vechten.
Door alle eeuwen heen – ook in onze tijd – moesten veel christenen lijden omdat ze in Jezus Christus geloofden. In het Nieuwe Testament wordt verteld hoe christenen werden geslagen (Handelingen 16:16-40), gestenigd (Handelingen 8:54-60), gevangengezet en terechtgesteld (Handelingen 12:1-5) en velen werden voor de leeuwen gegooid. De apostelen ontliepen dergelijk lijden niet. Ook Petrus werd verschillende malen gevangengezet en geslagen (Handelingen 4:1-22 en 5:12-42).
Petrus schreef deze brief aan de Joodse christenen, verspreid over Klein-Azië, die voor hun geloof in Christus moesten lijden. Hij troost hen en dringt erop aan dat zij – te midden van hun beproevingen – Christus trouw blijven.
Aan het begin van zijn brief dankt Petrus God voor de verlossing (1:2-6). Hij legt zijn lezers uit dat beproevingen er zijn om hun geloof te zuiveren (1:7-9). Ondanks hun omstandigheden moeten ze blijven geloven. In het verleden geloofden velen in Gods verlossingsplan; de oude profeten schreven er zelfs over zonder het precies te begrijpen. Maar nu is die redding gekomen door Jezus Christus (1:10-13). Petrus draagt zijn lezers op heilig te leven (1:14-16), eerbied voor en vertrouwen in God te hebben (1:17-21), eerlijk en liefdevol te zijn in de omgang met andere mensen (2:1-3a) en op Christus te gaan lijken (2:3b-4).
Jezus Christus is de ‘kostbare hoeksteen’, waarop de Gemeente gebouwd wordt (2:5-6). Jezus is ook de ‘steen die afgekeurd werd’, waarover degenen ‘die niet naar Hem willen luisteren’, zullen struikelen (2:7-8). Maar de Gemeente, die op deze steen gebouwd wordt, is Gods heilige priesterschap (2:9, 10).
Petrus legt vervolgens uit hoe gelovigen in moeilijke tijden moeten leven (2:11-4:11). Christenen moeten boven kritiek verheven zijn (2:12-17) en Christus navolgen in al hun maatschappelijk functioneren: meesters en slaven, mannen en vrouwen, gemeenteleden en buren (2:18-3:17). Jezus Christus moet ons voorbeeld zijn van gehoorzaamheid aan God te midden van het lijden (3:18-4:11).
Petrus schetst vervolgens wat onze juiste houding is in vervolging: wees erop voorbereid (4:12), wees dankbaar voor het voorrecht vóór Christus te mogen lijden (4:13-18) en vertrouw op God voor zijn verlossing (4:19).
In het laatste gedeelte van de brief geeft Petrus een aantal speciale aanwijzingen: oudsten moeten de kudde van God voeden (5:1-4), jongere mannen moeten het leiderschap van de oudsten volgen (5:5, 6) en ieder moet op God vertrouwen en zich tegen Satan verzetten (5:7-11). Petrus besluit door Silvanus voor te stellen en met een persoonlijke groet van hemzelf, de gemeente in Rome en Marcus (5:12-14).
Als je moet lijden omdat je het goede doet, moet je bedenken dat het volgen van Christus een toewijding vraagt die veel kost.
Als je wordt vervolgd om je geloof, wees dan blij dat je het waard bent voor de zaak van Christus te lijden. Christus heeft voor jou geleden; als zijn volgelingen moeten we niets minder verwachten. Bedenk bij het lezen van 1 Petrus dat ook in jouw leven beproevingen zullen komen om je geloof te zuiveren. Blijf dan trouw aan God.
Kernpunten - 2 Petrus
2 Petrus in vogelvlucht
Waarschuwingen kunnen in allerlei vormen tot ons komen: als licht, teken, blik, klank, geur, gevoel en ook als geschreven woorden. Hoewel verschillend, hebben zij hetzelfde doel: de ontvanger te waarschuwen voor een naderend gevaar. Ook de reacties op de waarschuwingen kunnen variëren van onverschilligheid en ontkenning tot ontwijkend of corrigerend handelen. Hoe iemand op een waarschuwing reageert, wordt meestal bepaald door de omstandigheid en de persoon die de waarschuwing geeft. Op een dreigende storm reageert men anders dan op een naderende auto. Aan de raad van een goede vriend besteedt men meer aandacht dan aan de willekeurige opmerking van een vreemde.
De tweede brief van Petrus is een waarschuwende brief van niemand minder dan de moedige, ervaren en trouwe apostel Petrus. Het is de laatste boodschap van deze grote strijder van God. Kort hierna is hij als martelaar gestorven.
Eerder heeft Petrus geschreven om de gelovigen in hun lijden en vervolging te troosten en te bemoedigen. Hierbij ging het om een aanval van buitenaf. Maar in deze brief, die drie jaar later is geschreven, waarschuwt hij hen voor een aanval van binnenuit: zelfvoldaanheid en dwaalleer.
Hij moedigt hen aan vast te houden aan de onbetwistbare feiten van het geloof, te groeien naar volwassenheid in het geloof en ieder die de waarheid verdraait, af te wijzen. Hierdoor komt Christus centraal te staan in de gemeenten en zullen de christenen Hem eren.
Na een korte groet (1:1) gaat Petrus krachtig in tegen stilstand en kortzichtigheid in het christenleven (1:2-11). Hij legt uit dat zijn dagen geteld zijn (1:12-15) en dat de gelovigen moeten luisteren naar zijn boodschap en naar de woorden van de Boeken (1:16-21).
Vervolgens geeft Petrus een scherpe waarschuwing tegen dwaalleraars (2:1-22). In de laatste dagen zullen er veel komen (2:1, 2), die alles zullen doen en zeggen om maar aan geld te komen (2:3) en zullen spotten met de dingen van God (2:2, 10). Zij zullen doen waar ze zin in hebben (2:12-17); het zijn trotse bluffers (2:18, 19), die door God veroordeeld en gestraft zullen worden (2:3-10, 20-22).
Petrus besluit zijn korte brief met de reden van zijn schrijven (3:1-18): Hij herinnert hen dat Gods Woord de komst van deze valse leraars heeft voorspeld en geeft aan waarom de terugkomst van Christus (3:1-13) nog op zich laat wachten. En hij wil hen waarschuwen op hun hoede te zijn voor deze dwalingen en hen aanmoedigen te groeien in het geloof (3:14-18).
Omdat deze brief is gericht aan ‘allen, die een even heerlijk geloof hebben als wij’ zou hij aan ons allemaal geschreven kunnen zijn. De wereld om ons heen is vol valse profeten en leraars, die beweren de waarheid in pacht te hebben en die schreeuwen om aandacht en trouw aan henzelf.
Lees Petrus’ boodschap aandachtig en neem zijn waarschuwing zelf ook ter harte. Neem je voor te blijven groeien in de kennis van Christus en iedereen af te wijzen, die iets anders verkondigt dan wat strookt met het Woord van God.
Met toestemming overgenomen van Royal Jongbloed uit Het Boek © 2008 Biblica. All rights reserved.